Burada izlediğim filmleri arşivlemek ve okuyanlara bir parça yeni ufuklar keşfetmesinde destek olabilmek üzere felsefi filmler dizini oluşturmaya başladım. Bilgi paylaştıkça değer kazanır mottosu ile bu da ilk post olarak yerini alıyor. Varoluşçu, sorgulayan, teatral havası ile diyalogların fazla olduğu filmleri seçmeye çalıştım.
1-) Into The Wild (2007)
Üniversiteden yeni mezun olmuş Christopher McCandless, metropol hayatının yapıları ile sıkışık, boğucu ve tekdüze atmosferi içerisinde varoluşsal sancılar çekiyor. Hayatını şekillendirecek olan geleceğin içerisinde, toplum baskısının kendisine yüklediği rol ağır geliyor. Elinde avucunda bulunan parayı yakıyor, evet evet bildiğiniz cayır cayır yakıyor. Sonrasında teknolojiden uzak, minimum insan düzeyine erişebileceği rotası Alaska'ya yolculuğu çıkıyor. Christopher, ömrü boyunca yakalayamayacağı ve belki de erişmekte güçlük çekeceği "kendisi" olma fırsatını yaratıyor. Bu fırsatı da, doğa ile birleşik, iç sesini dinlediğini sükunet durumunda keşfetmeyi amaçlıyor. Film gerçek hayat hikayesinden uyarlama.
2-) The Sunset Limited (2011)
Tek mekanda geçen enfes felsefi film. Geçmişi suç eğilimleri ile geçmiş fakat sonradan ilahi beyaz ışığı gören siyahi dindar ile aklı ön planda tutan, bilmenin hazzına erişen profesörün, bilmek - inanmak, yaşam-ölüm, akılcılık-din, idealizm ve materyalizm ekseninde dönüp dolaşan uzunca diyalog.
3-) Naked (1993)
Çarpıcı bir film. İsminden dolayı çıplaklığı salt bedensel düşünmemek gerekiyor. Çıplaklık var mı var, fakat film, evrim, darwin, yabancılaşma, postmodern atakları ile ön planda. Diyaloglar, replikler oldukça etkileyici
4-) Her (2013)
Black Mirror'ın spesifik bölümüne eşlik ediyormuşcasına tat bırakan bir film. Dijital-yabancılaşmanın tezahürü. İnsanın yapay zeka ile girdiği aşk sarmalı. Sorgulama mekanizmamızı aktifleştirecek mükemmel bir film.
5-) Ex Machina (2014)
Yapay zekaya verilen iltimaslar üzerine iki uç yaklaşım var. Bunlardan birisi, hümanist yaklaşımı benimseyen yapay zekanın insanlığa fayda sağlayacağı yönünde, diğeri ise, zeka sahibi olmayı Tanrı yetisi olarak görüp, yapay zekanın kendisini türeteceği ve varoluşumuzun sonunu getireceği yönünde. Bilimkurgu, teknoloji ve bolca düşünce ufku yaratabilecek bir film, oldukça sürükleyici.
6-) Medianeras
Sıkışık kent yaşamı içerisinde kendi kabuğuna daha çok hapsolan bireyler. Bir arada yaşayışımızın yakınlaşması, fakat birbirimizi ifade edişimizin duyulmayan çığlıkları.
Ruh eşimiz denilecek insanları uzaklarda arayışımız ve inatla zorladığımız mutsuzluk formülleri. Film biraz ağır ilerliyor, verilen mesajları ile izlenebilir bir film.
7-) Detachment (2011)
Hissiz olmak kolaydır, bir şeyi önemsemekse cesaret ve ahlak ister. Eğitim sistemi üzerine aforizmalarla dolu fevkalede bir film. Teatral havası, göndermeleri ile muazzam. Sosyal, kültürel tabulara saldıran, öğrenmenin doğasını bizlere hissettiren, değerleri baştan inşa ettirecek bakış açıları ile kaliteli bir film.
8-) Das Experiment (2011)
Filmin konusu Milgram'ın otorite-itaat deneylerine dayanıyor. Hapishanede suçlu-gardiyan ilişkisi üzerine rol yapması beklenen insanların, içerisinde bulunduğu durumlar karşısında ortama adaptasyon sürecini irdeleyen bir film. "Bir insanı gerçek haliyle öğrenmek istiyorsanız ona yetki verin" Abraham Lincoln böyle diyordu. İnsan doğasını sorgulayacağımız radikal bir film.
9-) a Clockwork Orange (1971)
Alt sınıf-eğitimsiz kesimlerin, sistem çarkı işleyişinde yaratılan suçlu bireyler ve onları ıslah edişimiz üzerine sistem eleştirisi filmi. Film Anthony Burgess'in Türkçe'ye Otomatik Portal adı ile çevrilen kitabın sinema uyarlaması. Kitaplardan sinemaya uyarlanan filmler arasında kitap ve filmin aynı oranda başarılı olduğu ender filmlerden.
10-) mr. nobody (2009)
Zaman, bilimkurgu, paralel evrenler.. İyisiyle kötüsüyle bir hayat yaşıyoruz ve seçimlerimizle şekillenecek yaşanmamış birçok hayat biçimini eylemlerimizle ya doğuruyoruz ya da öldürüyoruz. Filmi birçok açıdan değerlendirebiliriz fakat bu listede olma amacı "seçimlerimiz" üzerine. Hangi seçim bizler için hayırlısı. Seçimlerimizin getirisi değer-fayda ekseninde güzel film.
11-) The Hunt (2013)
Çamur at izi kalsın tabirinin sinemaya uyarlanmış hali. Önyargılarımız üzerine ahlak felsefemizi aktifleştirecek kaliteli yapım.
çok güzel filmler seçmişsiniz, izlemek gerekiyor bence :)
YanıtlaSilFelsefi filmleri oldukça seven biri olarak aralarında izlediklerim var. Otomatik portakal beni oldukça rahatsız eden bir film olmuştu. Önerileriniz için çok teşekkürler, izlemediklerimi de mutlaka izleyeceğim:)
YanıtlaSil